Variația / declinația magnetică
2022-12-15Este util să înțelegem câțiva termeni, care sunt adesea confundați în navigația recreativă cu vele, atât la nivel de conversație cât și la nivel de utilizare a echipamentelor de la bordul velierului.
Relevment (Bearing) și Azimut (Azimuth)
În navigație, relevmentul și azimutul sunt termeni similari, ce diferă prin convenția de utilizare și prin practica militară din diferite țări. În dicționarul de marină (Bejan & Bujeniță, 1979) identificăm astfel:
- Relevment (Bearing): Unghiul format între o direcție dată și direcția spre un obiect. În cazul în care direcția dată este Nord*, atunci relevmentul, în funcție de situație este adevărat, magnetic, compas sau giro si se măsoară de la 0 la 360. În cazul în care direcția dată este axul navei, atunci se obție relevment prova (Relative bearing), măsurat de la 0 la 180 spre babord sau tribord.
- Azimut (Azimuth): Arc de orizont cuprins între nordul adevărat, magnetic sau compas și direcția spre un obiect, contat în sensul acelor de ceasornic de la 000º la 360º.
Observăm din cele 2 definiții că azimutul (azimuth) este un tip de relevment (bearing), care este întotdeauna relativ la Nord (de obicei adevărat sau magnetic) și se măsoară de la 0º la 360º. În acest context, relevmentul (bearing) este cunoscut și sub denumirea de ”absolute bearing” și are același sens cu azimutul (azimuth). În a doua partea a definiției relevmentului, când direcția dată este axul navei, se descrie relevmentul prova (relative bearing) ce se măsoara de la 0 la 180 (babord sau tribord). De notat că relevmentul prova sau (relative bearing) reprezintă o convenție care poate fi diferită în funcție de țară sau de școala de navigație. Aici vom prezenta terminologia uzuală în sailing în română și engleză.
Orientarea navei (Heading), Drumul (Course)
- Orientarea navei (Heading) reprezintă încotro este orientată prova navei sau ce ne indică compasul magnetic. Heading-ul nu coincide obligatoriu cu drumul unei nave, din diverse motive: obstacole prezente pe drum, derivă de vânt sau de curent, variație și deviație magnetică.
- Drumul (course) unei nave reprezintă direcția cardinală către care se dorește manevrarea navei sau unghiul dintre direcția nordului* și direcția în care urmează a se deplasa nava (linia drumului).
- Course Over Ground (COG) – direcția reală pe care o urmează o navă pe suprafața pământului, ce include deriva și nu ține cont de variațiile provizorii de orientare a provei (heading).
- Course to Steer (CTS) – directia ”virtuală” spre care trebuie să se îndrepte nava, pentru a ajunge pe drumul dorit. Nava trebuie îndreptată către un relevment care conrespunde CTS.
Notă: În vocabularul românesc (de sailing) se folosește adeasea cuvântul ”curs”, ex: ”Ține cursul de 180º”. Trebuie clarificat dacă este vorba de cursul real, indicat de chart plotter (COG), sau dacă este vorba de cursul indicat de compasul navei.
Exemple
Exemplu unghiuri relvement, azimut, heading
Exemple relevment/azimut:
În cazul punctului 5 din imagine, vom putea măsura din mai multe perspective:
- Relevment prova babord RpBd (relative bearing port side): unghiul dintre (3) și (5) măsurat invers acelor de ceasornic: Rpb 117º
- Azimut sau relevment adevărat Ra (azimuth or true bearing): unghiul dintre (1) și (5) măsurat în sensul acelor de ceasornic de la 0º la 360º: 277º
- Relevment magnetic Rm (magnetic bearing): unghiul dintre (2) și (5) măsurat în sensul acelor de ceasornic de la 0º la 360º: 272º. Asemenea, putem măsura Relevmentul compas pornind de la (2b).
Exemplu CTS:
În imaginea de mai sus, velierul își propune să ajungă la Waypoint 2 – WP2/punctul (4). Însă din pricina vântului, care bate din vest, nava va avea o derivă către est. Acea derivă trebuie ”compensată”, astfel fiind necesar un CTS care să țintească la vest de WP2. În acest caz, CTS magnetic coincide cu orientarea provei velierului (3).
Course up, head up, north up – pe GPS
Fiind descrise acum cele de mai sus, ne va fi ușor să înțelegem și diferitele moduri de reprezentare din chart polttere (indiferent dacă vorbim despre aplicații mobile sau chart plotterul de pe barcă):
- Course up: va roti harta în funcție de drumul curent al ambarcațiunii (COG) sau în unele cazuri în funcție de ruta prestabilită între 2 waypointuri.
- Head up: va roti harta permanent, astfel încât partea de sus să coincidă cu orientarea provei.
- North up: va menține harta cu nordul permanent în partea de sus, indiferent de cursul și orientarea navei.
Bibliografie:
Bartlett, T. (2008). The Adlard Coles book of navigation. London : Adlard Coles Nautical. http://archive.org/details/adlardcolesbooko0000bart
Bejan, A., & Bujeniță, M. (1979). Dicționar de marină. Editura militară.
Riley, C. (2022). Heading vs Course vs Bearing | Boat Safe | Water Sports, Product Reviews, and Nautical News. Https://Www.Boatsafe.Com/. https://www.boatsafe.com/answers-bearings-practice-lesson/
Willemsen, D. (2022). Plotting and poloting. Sailing Issues. https://www.sailingissues.com/navcourse4.html