Sadie Dalton - revivalism naval

Primul proiect pentru pentru promovarea culturii de sailing traditional și pentru înființarea unui centru de formare multidisciplinar în domeniul navigației de agrement. Perioada pasajului: Iunie - Iulie 2023. Ruta: Southampton, Falmouth, A. Coruna, Gibraltar, Mallorca, Sardinia, Malta, Creta, Dardanele, Istanbul, Mangalia. Skipper: Sebastian Ezaru

Sadie Dalton - Heard 23

Falmouth working boat, traditional gaff cutter

An construcție: 1980,
Clasa: Heard 23,
Lungime: 7.10 m,
Lățime: 2.29m,
Pescaj: 1.39m,
Deplasament: 4.5t.

Un gaff cutter este o ambarcațiune de tip cutter cu velatură ”gaff” (vele cu 4 colțuri montate pe un arbore principal, susținute de o vergă denumită ”gaff”, orientată spre pupa navei. Tot pe arbore, regăsim încă o velă mai mică, denumită ”gaff topsail”). În acest caz, termenul "cutter" se referă la tipul de navă de dimensiuni reduse care este dotat, în general, cu un arbore, o velă principală și două focuri.

Aceste ambarcațiuni sunt cunoscute pentru manevrabilitatea lor excelentă și pentru faptul că sunt potrivite pentru navigația în condiții variate. Datorită velelor lor, gaff cutterele pot fi ajustate ușor pentru a face față schimbărilor de vânt și de direcție. Ele pot fi utilizate într-o gamă largă de activități, inclusiv navigația recreativă sau competiții de navigație.

 

Contextul proiectului

Sailing-ul și vacanțele de tip charter de velier au devenit din ce în ce mai accesibile, deschizând gustul pentru navigație și pentru un alt stil de a petrece timpul liber. Accesibilitatea vine totuși cu un preț: emergența unor furizori de servicii și produse care se axează pe satisfacerea rapidă a ”nevoilor” unei piețe adeasea imatură sau superficială, în care fie nu a existat o cultură marinărească, fie aceasta este anesteziată de ușurința și ritmul rapid al unor astfel de experiențe. Superficialitatea este generată atât de producători, care reduc tot ce este estetic sau util la minimalism ieftin, cu accent pe confort și spațiu, dar și de majoritatea celor care utilizează ambarcațiunile moderne fără o minimă etică profesională. Navigația de agrement de azi este în general axată pe obținerea permisului și pe călătorii de ”show off” și mai puțin pe cultura și cunoașterea unui domeniu care a marcat istoria civilizațiilor (inclusiv adevărata experiență de a manevra nave tradiționale).

Obiective proiect

1Călătoria
Promovarea călătoriei cu o ambarcațiune cu vele tradițională, de mici dimensiuni, de la Southampton UK, la Mangalia și Constanța, România, străbătând o parte din Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și Marea Neagră pe o distanță de peste 2500 mile marine, pentru a demonstra obiectivele proiectului, respectiv importanța educației marinărești și a interacțiunii responsabile cu mediul. Pe parcursul călătoriei, se vor prezenta permanent prin intermediul social-media, detalii privind planificarea, pregătirea și desfășurarea voiajului cu vele, tehnici de navigație și alte aspecte de interes care să contribuie la formarea culturii nautice și pregătirea în domeniul navigației cu vele.
2Cultură, educație și conștientizare
Deși România dispune de un potențial nautic extraordinar, în prezent, acesta nu este exploatat corespunzător și sustenabil pentru dezvoltarea economică durabilă a comunităților locale și pentru asigurarea protecției mediului, în principal din cauza lipsei educației și culturii marinărești la nivelul populației adulte. Proiectul urmărește sensibilizarea și conștientizarea publicului larg, pentru înțelegerea oportunităților oferite de agrementul nautic, respectarea și protecția mediului marin și importanța creării și menținerii culturii și tradițiilor marinărești pentru promovarea intereselor pe apă ale României. În funcție de rezultatele proiectului avem în vedere continuarea acestuia pe viitor prin organizarea de cursuri de specialitate pro-bono pentru tineri, cursuri de formare pentru adulți și acordarea de consultanță mediului antreprenorial autohton pentru dezvoltarea activităților economice în domeniul agrementului nautic și turismului.
3Centru educațional și școală nautică
Nu în ultimul rând, prin acest proiect ne propunem înființarea unei școli altfel, care să dezvolte într-o manieră multidisciplinară și profesională cultura de navigație de agrement din România. Prin viziunea acestei școli ne propunem în primul rând, să creăm un standard pentru România, comparabil cu sistemul RYA, prin care absolvenții să capete cu adevărat competențele minime necesare pentru a naviga în siguranță și în al doilea rând, să dezvoltăm un interes autentic pentru navigația clasică, pentru arhitectura navală, pentru etica marinărească, pentru sport și pentru cultura generală nautică.

Traseul

Southampton, Falmouth, A. Coruna, Gibraltar, Mallorca, Sardinia, Malta, Creta, Dardanele, Istanbul, Mangalia/Constanța.

Nava

Skipper: Sebastian Ezaru

Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Constanța


Alături de o carieră impresionantă în cadrul Forțelor Navale Române și al Statului Major al Apărării (comandant navă antisubmarin, veteran operații NATO, reprezentant militar la Cartierul General NATO, Bruxelles și atașat al apărării, terestru, aero și naval la Londra), Sebastian Ezaru este o e mică enciclopedie în ceea ce privește navigația clasică cu vele, arhitectura și tehnica navală și nu în ultimul rând, cultura generală a navigației.