Sadie Dalton - revivalism naval
Sadie Dalton - Heard 23
Falmouth working boat, traditional gaff cutter
An construcție: 1980,
Clasa: Heard 23,
Lungime: 7.10 m,
Lățime: 2.29m,
Pescaj: 1.39m,
Deplasament: 4.5t.
Un gaff cutter este o ambarcațiune de tip cutter cu velatură ”gaff” (vele cu 4 colțuri montate pe un arbore principal, susținute de o vergă denumită ”gaff”, orientată spre pupa navei. Tot pe arbore, regăsim încă o velă mai mică, denumită ”gaff topsail”). În acest caz, termenul "cutter" se referă la tipul de navă de dimensiuni reduse care este dotat, în general, cu un arbore, o velă principală și două focuri.
Aceste ambarcațiuni sunt cunoscute pentru manevrabilitatea lor excelentă și pentru faptul că sunt potrivite pentru navigația în condiții variate. Datorită velelor lor, gaff cutterele pot fi ajustate ușor pentru a face față schimbărilor de vânt și de direcție. Ele pot fi utilizate într-o gamă largă de activități, inclusiv navigația recreativă sau competiții de navigație.
Contextul proiectului
Sailing-ul și vacanțele de tip charter de velier au devenit din ce în ce mai accesibile, deschizând gustul pentru navigație și pentru un alt stil de a petrece timpul liber. Accesibilitatea vine totuși cu un preț: emergența unor furizori de servicii și produse care se axează pe satisfacerea rapidă a ”nevoilor” unei piețe adeasea imatură sau superficială, în care fie nu a existat o cultură marinărească, fie aceasta este anesteziată de ușurința și ritmul rapid al unor astfel de experiențe. Superficialitatea este generată atât de producători, care reduc tot ce este estetic sau util la minimalism ieftin, cu accent pe confort și spațiu, dar și de majoritatea celor care utilizează ambarcațiunile moderne fără o minimă etică profesională. Navigația de agrement de azi este în general axată pe obținerea permisului și pe călătorii de ”show off” și mai puțin pe cultura și cunoașterea unui domeniu care a marcat istoria civilizațiilor (inclusiv adevărata experiență de a manevra nave tradiționale).
Obiective proiect
Traseul
Nava
Skipper: Sebastian Ezaru
Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Constanța