Relevment, Azimut, Drum
2022-12-12Sfaturi pentru acostare
2022-12-15Indiferent de nivelul de pregătire, orice skipper trebuie să facă diferența între nordul adevărat și cel magnetic. Primul, reprezintă polul fizic al globului (reprezentat pe hartă în partea de sus) în timp ce al doilea reprezintă polul magnetic, ale cărui deplasări de zeci de km pe an pot determina diferențe considerabile (chiar și de 20 grade) față de nordul geografic, în funcție de poziția noastră pe glob. Aceste diferențe sunt cunoscute sub denumirile de variație sau declinație magnetică și reprezintă unghiul orizontal format dintre direcția nord adevărat și nord magnetic. Declinația o regăsim pe fiecare hartă marină (de obicei reprezentată ca o rozetă roșie) și ne indică variația (la Est sau la Vest) la momentul tipăririi hărții și modificarea anuală a acesteia.
Dacă compasul navei sau orice busolă indică nordul la est față de cel real, atunci variația este estică iar atunci când indică către vest, se va numi variație vestică.
Aceste informații ne ajută să facem conversii între nordul magnetic și cel real, pentru a utiliza datele în diferite contexte. Planul de pasaj il facem folosind o hartă, deci ne vom raporta inițial la nordul geografic (adevărat). Însă în plan vom nota pentru fiecare waypoint sau reper și relevmentele magnetice pentru a putea folosi compasul magnetic al bărcii (foarte retro, dar și foarte util în cazul unor avarii ale echipamentelor electrice). În situația ”opusă”, când, de exemplu, dorim să aflăm poziția noastră în funcție de niște repere costiere va trebui să transformăm dintr-un relevment magnetic, într-unul adevărat (pentru că, reperele le vom lua cu o alidada de pe busola de mână – dacă nu avem prin vreo minune un girocompas la bordul velierului).
Astfel:
Pentru a trece de la nordul adevărat la nordul magnetic trebuie să: scădem variația estică / adăugăm variația vestică. De exemplu, dacă variația este de 5 la est, iar eu vreau să merg pe hartă direct către nordul adevărat (0º), asta înseamnă că pe compas trebuie să țin un curs cu 5 grade mai mic, adică 355º (pentru că, adăugând variația, vom avea un curs adevărat de 0º). În mod similar, pentru a trece de la nordul magnetic la cel adevărat: adăugăm variația estică / scădem variația vestică.
Exemplu: în cazul indicației de mai sus, variația este de 4º 50′ E, la momentul anului 2019. Observăm și nota din dreapta care ne spune că această variație crește cu 6′ pe an, asfel, dacă facem planul de pasaj în 2023, va trebuie să adăugăm la variația inițială încă 6 (minute) x 3 (ani) = 18 minute, rezultând o variație finală de: 5º 8′ E. Dacă în urma analizei hărții am stabilit că ieșirea dintr-un golf trebuie realizată sub un drum adevărat de 50º, va trebui să urmărim un drum magnetic (folosind compasul navei) de 50º – 5º 8′, adică 44º 52′ (dar putem aproxima la 45º, pentru ca nu prea avem minute pe compasul navei).
Hartă variație: https://www.ncei.noaa.gov/maps/historical_declination/
Erorile ce trebuie compensate atunci când lucrăm cu compasul navei nu se termină aici, iar cei care sunt mai catolici decât Papa ar trebui să știe că trebuie luate în calcul și alte tipuri de fenomene ce au originea în elementele constructive ale navei sau ale compasului (de exemplu: heeling error – de la bandarea bărcii și swinging error sau deviația la est sau la vest în funcție de orientarea provei).
Bikos, K. (n.d.). How Does Magnetic Declination Work? Retrieved December 14, 2022, from https://www.timeanddate.com/geography/magnetic-declination.html
Hewitt, R. L. (Ed.). (1985). The Macmillan & Silk Cut Yachtsman’s Handbook. Macmillan London Limited.